Barokní sloupková boží muka z roku 1698 jsou ukázkou řemeslně velmi pečlivě provedené drobné sakrální památky tohoto typu. Na prostém sloupu stojí ozdobná lucerna (kaplička), zakončená kovaný, tvarově bohatým kovovým křížem. Představují sloup, u kterého byl před ukřižováním bičován Ježíš Kristus.
© Milan Caha 08/2012
Graficke pismenko Barokní sloupková boží muka z roku 1698 jsou ukázkou řemeslně velmi dobře provedené drobné sakrální památky tohoto typu. Oproti jiným podobným památkám v okolí mají propracovanější lucernu (kapličku) a zejména kovaný, zdobný kovový kříž na vrcholu. Kamenná boží muka se v našich zemích objevují v gotice, vrcholu svého rozšíření dosáhla v baroku. Představují sloup, u kterého byl podle Nového zákona před svým ukřižováním připoután a bičován Ježíš Kristus. Někdy bývají proto dekorována symboly Kristova utrpení (důtky, kopí, hřeby a pod.). Vztyčována byla i jako poděkování za záchranu při nemocech a neštěstích. V krajině často představovala výrazný orientační bod na okrajích obci, vrcholcích pahorků či na křižovatkách cest.

křížek, boží muka
     Žďár nad Sázavou  (ZR)