Jez nejvýše dvakrát denně, zuby čisti citrónovou kůrou, radil lékař Karlu IV.

Jakou životosprávu měl podle mistra Havla vést český král a římský císař Karel IV.? Pobývat na čerstvém vzduchu, vyvarovat se tučných jídel a největší pokrm nechat až na večer.

Mistr Havel ze Strahova patřil k nejvýznamnějším lékařům a hvězdářům své doby. Dokonce prý měl na vladaře Karla IV. takový vliv, že prosadil, aby Nové Město pražské leželo mezi Starým Městem a Vyšehradem a nikoli na území dnešní Letné, jak původně král zamýšlel. Není proto divu, že si od něj panovník nechal radit, jakou dodržovat životosprávu, aby byl dlouho živ a zdráv. Některé rady jsou pro současného člověka úsměvné, s jinými by souhlasili i dnešní výživoví experti. Jak tedy měl den Karla IV. vypadat?
„Když kdo ráno vstane ze spánku, hleď vypuditi co zbytečného ze sebe, pak češ se silně a tři hlavu a také celé tělo,“ cituje dobový text Čeněk Zíbrt v knize Staročeské umění kuchařské. Následuje mytí obličeje v létě vodou studenou, v zimě teplou, a čištění zubů citrónovou kůrou. Po modlitbách měl následovat pobyt na čerstvém vzduchu. Ten mistr Havel považoval za jednu z nejdůležitějších věcí. Varoval před ovzduším ve městech, které je příliš „zatmělé a vlhké“. „Kdo se nemůže odebrati do hor, rozprašovadlem naprav vzduch, přidávaje vonnosti,“ radil lékař.

Tělu prospívá hlavně maso.

Autor: autor neznámý

Současné trendy jíst střídmě pětkrát denně by se ve 14. století rozhodně neujaly. Člověk měl k prvnímu pokrmu
dne usednout teprve tehdy, dostane-li hlad. Jeden den jíst jednou, druhý den dvakrát a takto to neustále střídat. „Větší jídlo má býti na večer, nevadí-li zvyk,“ psal mistr Havel. Po každém stolování následuje vydatný odpočinek. A co Karlův lékař považoval za tělu nejvíce prospívající pokrmy? Na první místo staví maso - jehněčí, kozí, telecí, slepičí i rybí, koroptve, tetřívky, bažanty. Vše libové a ne příliš solené. Dále pak čerstvá vejce, kvalitní chléb a víno. Posledně jmenované však pouze v umírněném množství a „s odměřenou dávkou čisté vody z pramene“. Co však zůstává platné i po více než 600 letech jsou Havlova doporučení, že tučnější a teplá jídla bychom si měli dopřávat v zimě a na léto nechat spíše střídmou a studenou stravu.

Galerie

Diskuze u článku 0 příspěvků
Sdílet článek:

Mohlo by vás ještě zajímat