Jeden z prvních malých pivovarů. Pivovarský dvůr Zvíkov.
28. říjen 2025 | Iva Havrlíková 4.2 min | Výlety
Chystáte se na výlet na hrad Zvíkov? Byl by hřích nenavštívit jeden z prvních malých pivovarů. Pivovarský dvůr Zvíkov navázal na tradici vaření piva na Zvíkově, která sahá až do středověku.
Pokud se už chystáte k návštěvě hradu Zvíkov, byl by hřích nenavštívit tento malý pivovar. Jeden z prvních, které vznikly v naší republice po revoluci. Jeho interiéry jsou výstavní a pivo luxusní.
Historie pivovarnictví na hradě Zvíkov.
První pivovar vznikl v areálu královského hradu Zvíkov již v 15. století. Existence pivovaru je celkem dobře doložena. Stál už v roce 1433. V 16. století vznikl pivovar nový, na jiném místě. Budova byla výstavná a na štítu byly hodiny a nad nimi věžička se zvonkem. Chmel se pěstoval na chmelnicích poblíž, zhruba v místech dnešního Pivovarského dvora. Produkci piva ovšem lokální chmelnice nestačila, pro další chmel se jezdilo do Klatov. Na počátku 17. století byl již chmele dostatek a chmel se pěstoval ještě v roce 1624, o tři roky později je chmelnice popisovaná už jako pustá. V 16. století se na Zvíkově vařilo především bílé pivo z pšeničného sladu svrchním kvašením. Produkce piva byla vysoká, v roce 1582 bylo vyprodukováno 2600 hl piva. Pivo bylo ke spotřebě hradních pánů, ale také na prodej. Pivo tehdy také sloužilo jako dar, odměna či deputát a část byla dodávána do krčem v širokém okolí. Ačkoliv v roce 1618 pivovar prosperoval, po dlouhém pobytu početné vojenské posádky v době stavovského povstání se dle dochovaných zpráv nacházel v troskách. Vaření piva na hradě Zvíkově již nebylo nikdy obnoveno.
Obnova tradice.
Až po revoluci, v roce 1993 na tradici vaření piva na hradě Zvíkov navázala dvojice kamarádů nadšenců. Josef Valenta a Michal Voldřich si společně splnili sen založením tohoto podniku. Nechali vystavět repliku jihočeského hospodářského stavení, která mimo prostorné restaurace nabízí také hotelové ubytování nebo pořádání svateb. Vlastní uvařené pivo je samozřejmostí.
Pivo bylo nazváno Zlatá labuť podle rodového znaku Švamberků. První várka místního piva byla uvařena v květnu 1994 a šlo o světlou 11° uvařenou v měděných kádích o objemu 20 hl umístěných přímo v prostoru pivnice. Piva produkovaná Pivovarským dvorem jsou svrchně i spodně kvašená o stupňovitosti od 11° do 26°.V nabídce je i pšeničné pivo Zvíkovský rarášek. Zdejším unikátem je 26° pivo Královská Zlatá labuť. Uvařené pivo si můžete zakoupit v restauraci v lahvích.
Pivo, jídlo, ubytování, wellness, bazén, vířivka, sauna a svatby.
Pivovarský dvůr nabízí 10 druhů řemeslných piv, vařených s láskou a pečlivostí. Na stránkách pivovaru Pivovarský dvůr Zvíkov se také prezentují výbornou kuchyni, založenou na lokálních surovinách, která vychází z tradičních receptů, a komfortním ubytováním ve 25 pokojích s možností využití venkovního wellness areálu s velkou zahradou a vyhřívaným bazénem s protiproudem, venkovní vířivkou a finskou saunou. Svatba zde by neměla jedinou chybu. Prostory jsou naprosto luxusní, zahrada, výzdoba, kryté posezení. Luxus.
Postřehy z naší návštěvy.
Pivovarský dvůr je opravdu unikát. Navštívili jsme ho opakovaně a jeho návštěvu můžeme doporučit. Nejde o to, že byste se zde měli třeba naobědvat nebo navečeřet, jde o zážitek z prostředí. Interiér je opravdu působivý, originálně vybavený. Sedět se dá ovšem i venku. Terasa je kryta stříškou a plachtou proti povětrnostním vlivům. Personál je uctivý, rychlý a snaživý. Můžete si dát jen nějaké místní pivo, posedět a vstřebávat atmosféru. Ale můžete se zde i ubytovat nebo třeba uspořádat svatbu. Svatba by zde neměla žádnou chybu. Krásné prostředí vnitřního dvora s krytým posezením, grilem, výzdobou. Navíc možnost přespání svatebních hostů.
Co je třeba zlepšit.
Prostorům vnějším se zřejmě už nedostává náležité pozornosti. Přerostlé křoviny, plevel. Asi by to chtělo lepšího zahradníka. Na druhou stranu je skvělé, že malé neposedné děti se mohou vyřádit na dětském hřišti, než se celá společnost nasytí.
Pivo? Dobré. Jídlo?
Kvalita piva je dobrá, manželovi Labuť chutnala, já neměla pivo, ale jen místní limonádu, ale byla jsem také spokojená. A co jídlo? Inu, ceny vyšší, porce standardní a chuť také. Nenadchne a nezarmoutí. Ale přeci jen, jsme v pivovaru, důležité je to pivo, ne? Prostě u jídla by to chtělo trochu něco dopilovat. Trochu více nápaditosti, trochu více chutí a o trochu větší porce.
Návštěva pivovaru je jednoznačně zážitek. Místo, ve kterém na vás dýchne nostalgie historie, rukodělného pivovarnictví a autentičnost prostředí.
Použité zdroje:
- http://www.toulkypocechach.com/lokalita.php?interni_nazev=rarasek
- https://www.pivovar-zvikov.cz/
- https://www.pivovar-zvikov.cz/#about-us









