Pivovar existoval u jilemnického panského sídla prokazatelně již roku 1624. Roku 1716 byla dokončena barokní hospodářská budova, která sloužila i k vaření piva. Průmyslový provoz vznikl roku 1897, výroba zanikla o 60 let později.
Hlavní (jižní) průčelí starého pivovaru

Hraběcí pivovar v Jilemnici

Graficke pismenko Pivovar se u panského sídla (tehdy valdštejnské tvrze) připomíná poprvé roku 1624. Alois hrabě Harrach nechal roku 1716 postavit jihozápadně od zámku komplex hospodářských budov, jehož součástí byl i pivovar. Do podoby dvora zasáhly dva požáry (1788 a 1838). V rámci úprav zámeckého areálu byla roku 1897 postavena nová varna, která změnila stávající pivovar na průmyslový závod. Obě části propojil prampouch. Pivo se zde vařilo do roku 1957. V barokní budově (starý pivovar) sídlí městská knihovna a rozšířilo sem své prostory i místní museum. Nový pivovar ztratil utilitárními úpravami po roce 1945 zcela svůj původní honosný vzhled, slouží jako skladiště.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., II. díl, Libri 1997, 3.10. 2010