Moje místa 0
40 metrů hluboká soutěska Jizery, v r. 1990 vyhlášena Přírodní památka Galerie. Původně byla v nejužším místě široká jen něco přes metr. V r. 1870 ji nechal odstřelem skal rozšířit majitel semilské přádelny Schmidt. V r. 1909 byla soutěska zpřístupněna visutou lávkou, součást tzv. Riegrovy stezky.
Soutěsku najdete cca 2 km severně od Semil. Je součástí tzv. Riegrovy stezky, která vede jako červená turistická značka ze Semil do Železného Brodu.
30.6. 2011

historie

Přírodní památka Galerie byla vyhlášena v roce 1990 – předmětem ochrany jsou skalní rostliny v 40 metrů hluboké soutěsce, kterou prorazila řeka Jizera v přeměněné albitické žule. Původně byla soutěska v nejužším místě široká jen něco přes metr a ještě v polovině 19. století se dala přeskočit. V roce 1870 ji nechal rozsáhlým odstřelem skal rozšířit majitel semilské přádelny Schmidt, jehož tovární objekty byly ohrožovány povodněmi. V roce 1909

dle informační tabule na místě, 6.7. 2010