Vtok Bobřího potoka do Novozámeckého rybníka ve 14. století vyřešil průraz pískovcovou skálou. Koncem 18. století jej přemostil kamenný obloukový most pro císařskou silnici z Prahy do České Lípy. Součástí díla je i menší mostek přes bezejmennou vodoteč.
Graficke pismenko Mnichovská průrva se nachází jižně od východního okraje Zahrádek (asi 750 m po silnici I/9). Zaparkovat lze pod sochou svaté Starosty, odtud přibližně 100 m po silnici (velmi nebezpečné). Na levém břehu (směrem proti proudu Bobřího potoka) lze po schůdcích sestoupit až k vodě.
Ivan Grisa , 11.3. 2009

Mnichovská průrva
    Součástí rybniční soustavy na Mlýnském a Bobřím potoce, vybudované ve 14. století, je i Novozámecký rybník, který kdysi dosahoval rozlohy 300 ha. Vodou ho napájí Mlýnský potok (teče od Máchova jezera, vzniklého v téže době) a Bobří potok. Jeho vstup do přirozené terénní sníženiny byl vyřešen průkopem v pískovcové skále. Ten umožňoval regulaci vtoku hradidly. V 18. století průkop překlenul klenutý most, přes který dodnes vede silnice

technická památka
    Liberecký kraj