Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Mnichovská průrva, Zahrádky
Hrady.cz
Vtok Bobřího potoka do Novozámeckého rybníka ve 14. století vyřešil průraz pískovcovou skálou. Koncem 18. století jej přemostil kamenný obloukový most pro císařskou silnici z Prahy do České Lípy. Součástí díla je i menší mostek přes bezejmennou vodoteč.
Graficke pismenko Mnichovská průrva se nachází jižně od východního okraje Zahrádek (asi 750 m po silnici I/9). Zaparkovat lze pod sochou svaté Starosty, odtud přibližně 100 m po silnici (velmi nebezpečné). Na levém břehu (směrem proti proudu Bobřího potoka) lze po schůdcích sestoupit až k vodě.
Ivan Grisa , 11.3. 2009

Mnichovská průrva
    Součástí rybniční soustavy na Mlýnském a Bobřím potoce, vybudované ve 14. století, je i Novozámecký rybník, který kdysi dosahoval rozlohy 300 ha. Vodou ho napájí Mlýnský potok (teče od Máchova jezera, vzniklého v téže době) a Bobří potok. Jeho vstup do přirozené terénní sníženiny byl vyřešen průkopem v pískovcové skále. Ten umožňoval regulaci vtoku hradidly. V 18. století průkop překlenul klenutý most, přes který dodnes vede silnice