Kladská pevnost

Twierdza Kłodzko
Rozsáhlá pevnostní stavba ze 17.–18. stol., na místě dřevěného hradiště z 10. stol. Kolem r. 1300 zděná tvrz, za Jiřího z Poděbrad rozsáhlá rezidence, v l. 1690–1702 přestavěna na pevnost. Od 19. stol. kasárna a vězení.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Pevnost tvoří dominantu Kladska, nelze ji na skalnatém kopci na okraji historického centra přehlédnout. Z hlavního náměstí to k ní trvá pěšky jen několik málo minut. Pevnost patří k nejvyhledávanějším turistickým atrakcím Dolního Slezska a Kladska, proto je třeba počítat zvláště o letních prázdninách s čilým ruchem, oživeným ještě příležitostnými doprovodnými akcemi, které zde bývají pořádány. V areálu pevnosti si lze zakoupit suvenýry, je zde galerie, lze se zde najíst, najdete tu několik WC. Placené parkoviště je přímo pod pevností, v ulicích nedaleko lze s trochou štěstí zaparkovat i bez poplatku.
3.2. 2009

historie

Kladsko, respektive hradiště na dnešním Zámeckém vrchu (Zamkowe Wzgorze, 369 m), uvádí již Kosmas roku 981 jak sídlo Velkého Slavníka, pána Kladska. Tehdy se pravděpodobně jednalo o dřevěné sídlo, chráněné valem a palisádami. Hradiště v roce 1114 dobyl a vypálil kníže Soběslav, aby jej v roce 1129 znovu vystavěl a dosadil na něj svého správce Hroznatu. Kolem roku 1300 zde byla vystavěna obytná tvrz, která byla za Jiřího z Poděbrad přestavěna na