Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Likava
Hrady.cz
Hrad založený ve 14. st. V 15. st. byl nejprve v rukou husitů a poté často měnil majitele. V 16. st. renesančně upraven. V 2. pol. 17. st. sloužil jako věznice. V roce 1707 hrad dobyla a zničila Rákócziho vojska. Od té doby je v ruinách.
pohled z dolního hradu na horní palácové jádro
© Jan P. Štěpánek 10/2005
Graficke pismenko Mohutná, dobře zachovalá zřícenina kdysi významného královského strážního hradu na skalnatém výběžku z masívu Předního Choča v nadmořské výšce 657 m.n.m nad podhradní obcí Likavka. Ke hradu se pěší turista dostane nejsnáze od autobusové zastávky (Likavka-hrad), od které je to na hrad necelou půlhodinu nebo od železniční stanice v Ružomberku ( 3 km ), od níž je to po červené značce něco kolem hodiny svižné chůze. Na hrad vede z obce zpevněná silnice uzavřená závorou. Obyvatelé obce Likavka rádi každého na hrad nasměrují. Z kdysi významného a výstavního hradu se do dnešní doby zachovaly fascinující torza vysokých obvodových palácových stěn horního hradu ...

historie

Hrad byl postaven někdy mezi léty 1335 – 1341 pravděpodobně z podnětu zvolenského župana magistra rytíře Donče. Hrad měl za úkol ochraňovat důležitý přechod přes řeku Váh v Ružomberku jímž procházela významná obchodní cesta z Pováží na Oravu a do Polska a Pobaltí. Velký stavební rozvoj Likavy byl způsoben válečnými událostmi z let 1397-99, kdy král Zikmund Lucemburský táhl na Moravu proti markraběti Prokopovi a Ladislavovi Opolskému a následnou

Popis hradu Likava
    Mohutné a členité hradní zříceniny ještě donedávna zachovalého a obyvatelného hradu (do poč. 18. století) se rozkládají na výrazné skalnaté vyvýšenině na níž byla situovaná nejstarší část hradu, tzv. horní hrad. Ten prošel za dobu své existence mnoha stavebními přestavbami, od malého gotického hrádku až po renesanční přestavby, které jeho interiéry i celkový vzhled učinily podobným zámku. Kolem malého vnitřního nádvoří se tyčí až čtyřpatrové