Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Sivý Kameň, Kesseloko, Kaseleukeu, Keselökö

hrad Sivý Kameň

Kesseloko, Kaseleukeu, Keselökö
Původně královský hrad pochází z 14.století. V roce 1524 vyhořel. Neodolal turecko-tatarským nájezdům. V 18.století zničen rákocziovskými povstalci. Jeho části rozebírány na materiál až do dnešní podoby.
Pohled na hradní kopec od jihozápadu se zbytkem hranolové věže na úbočí
© Roman Řezáč 08/2005
Graficke pismenko Zřícenina hradu leží na nevysokém, ale dominantním kopci nad východní částí obce Podhradie. Hradní kopec je od roku 1973 součástí chráněného území Sivý kameň o rozloze téměř 14 ha a to je součástí pohoří Vtáčník. Samotný skalnatý kopec se zbytky hradu je dnes holý, bez vyššího porostu a sám o sobě je velmi fotogenický. Protože místo působí opravdu přitažlivě, tak v tomhle případě snad ani nevadí, že z hradu zůstalo jen několik osamocených menších zdí. Ty nejvýraznější jsou chráněné proti rozpadu síťovinou, je však téměř neviditelná a dojem to v žádném případě nekazí. To že je pozůstatků tak málo je zásluhou obyvatel, kteří hradní zříceninu postupně ...

historie

Původně královský hrad pochází pravděpodobně ze 14.století, do roku 1388 byl pod správou bojnických kastelánů. Hrad v té době měl zřejmě podobu jen obdélného půdorysu, s věží a malým palácem. V roce 1524 vyhořel. Ještě v 17.století byl údajně upravován. Přesto neodolal turecko-tatarským nájezdům. V 18.století byl nakonec zničen rákocziovskými povstalci a od té doby rozebírán na materiál až do dnešní podoby.