hrad Dolánky

Vápeník
Terénní pozůstatky zbyly po šlechtickém hradě z 2. pol. 13. st. Založen byl zřejmě Merkvartici. Tři příkopy vymezovaly dvoudílný hrad. V jádru hradu byla nalezena zemnice s pecí. Poškozen odlámáním jižní části ostrožny při stavbě silnice a železnice.
Dolánky
Odlámaná jižní strana ostrožny
2003 ©Michal Merkl
Graficke pismenko Nepatrné pozůstatky šlechtického hradu nižší kvalitativní úrovně z 2. pol. 13. století se nacházejí na ostrožně vlevo nad silnicí z Turnova do Malé Skály.
Lokalitu chránily tři příkopy, které vymezovaly dvojdílný hrad. V jeho jádru byla zjištěna pravděpodobně zemnice s pecí.Areál hradu byl poškozen odlámáním jižní části ostrožny pro vedení zmiňované silnice a železniční trati.
Hrad, s největší pravděpodobností předchůdce protějšího Hrubého Rohozce, byl patrně založen Markvartici.
Literatura např. : T. Durdík - Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, 1999