Na severní straně města Rhodos leží starý přístav Mandraki. Prý na vjezdu do přístavu stával Rhodský kolos. U vjezdu do přístavu jsou dva kamenné sloupy s bronzovými sochami jelena a laně. Na vlnolamu zachované středověké větrné mlýny. Na konci mola pevnost svatého Mikuláše.
Řecko, Rhodos, přístav Mandrak
Vjezd do přístavu
© Pavel Vítek 07/2018
Graficke pismenko Ostrov Rhodos je jeden z větších řeckých ostrovů. Nachází se pouhých 45 km vzdušnou čarou od Turecka. Hlavním městem ostrova Rhodos je stejnojmenné město, u kterého se na severní straně nachází starý přístav Mandraki.

popis

Rhodos leží na křižovatce mezi Evropou a Blízkým Východem. V letech 304 př. n. l. – 292 př. n. l. vztyčil ve zdejším přístavu sochař Chares proslulý Rhodský kolos, jeden ze sedmi divů světa. Práce na 32 m vysoké soše boha Slunce Hélia mu trvaly celých 12 let a spotřeboval přitom 9 t stříbra. Kolos se tyčil u vjezdu do zdejšího přístavu Mandraki. Silné zemětřesení, jež postihlo Rhodos v roce 226 př. n. l., značně poškodilo město a bylo příčinou

přírodní scenerie
    Řecko