bazilika sv. Pavla

Basilika Agios Pavlos, Βασιλική Αγίου Παύλο, Zipari, Ζηπάρι
Zřícenina raně křesťanské trojlodní baziliky sv. Pavla (Aghios Pavlos) v byzantském slohu je datována do 5. nebo 6. století našeho letopočtu. Kromě poměrně zachovalé části baziliky se dochovaly krásné mozaiky na podlaze a zbytky křtitelnice.
© Luděk Vláčil 09/2017
Částečně dobře zachovalá raně křesťanská trojlodní bazilika sv. Pavla (Aghios Pavlos) z 5.- 6. stol. se nachází na pravé straně hlavní silnice na východním okraji městečka Zipari směrem do města Kos. Stavba má rozměry 21,6x15 metrů. Bazilika je vidět přímo ze silnice, u níž je i tabule upozorňující, že toto místo měl během své třetí misijní cesty navštívit apoštol Pavel. O bazilice samotné bohužel nelze nalézt příliš informací ani v turistickém průvodci nebo na internetu. Ke zřícenině se přiblížíte po polní cestě odbočující ze zmíněné hlavní silnice. Přímo k bazilice však nevede žádná cesta a musíte tedy přejít přes louku. Místo je sice volně přístupné, ale dost zarostlé vysokou trávou, i přesto se však dá dobře prohlédnout. Doporučuji pevnou obuv ...

historie

Toto místo měl podle tradice během své třetí misijní cesty navštívit apoštol Pavel. O raně křesťanské trojlodní bazilice zasvěcené právě sv. Pavlovi (Aghios Pavlos) není bohužel příliš informací. Je to dáno i tím, že na ostrově Kos bylo díky jeho poloze vybudováno velké množství bazilik a dalších významných památek zastiňujících tuto stavbu. Kromě malé poměrně zachovalé části baziliky se dodnes dochovaly krásné mozaiky na podlaze a zbytky

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.discoveringkos.com, turistický průvodce a další, 5.9. 2017