Franzensburg je vodní hrad v Laxenburgu v okrese Mödling v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy, postavený v letech 1801-1836 ve stylu starého hradu. Název je odvozen od tehdejšího římsko-německého císaře Františka II. (1768-1835).
Vodní zámek Franzensburg
Graficke pismenko Franzensburg byl vybudován uprostřed romantické rybničnaté krajiny zámeckého parku Laxenburg. Z tohoto důvodu prosím počítejte s asi půl hodinou chůze nebo půl hodinou jízdy vláčkem až k Franzensburgu.

historie

Výstavba Franzensburgu, hlavního díla romantického klasicismu, byla zahájena v roce 1798 pod vedením c.k. tajného pokladníka komorového výplatního úřadu a pozdějšího zámeckého hejtmana Michaela Riedla, urozeného pána z Leuensternu. Realizací byl pověřen především dvorní mistr kameník Franz Jäger, otec (1743–1809). Již v roce 1799 byly obstarány „starobylé stavební kameny z trosek a klášterů pro výstavbu ruiny v parku Laxenburg“, mimo jiné sem

Rakousko
    Dolní Rakousko