Suflé, plisé, ragů, fiží, boa, filé a karé

Slova, která fascinují svým netradičním, trochu rozplizlým zněním. Kromě zvukomalby nemají některé z nich spolu nic moc společného. Tak se nyní podrobněji podíváme na každé z nich.

Sýrové suflé
Sýrové suflé
Autor:M.M. z Pixabay

Z neznámého důvodu mne tato slova vždy fascinovala svojí jazykovou tažností, rozplizlostí a žvýkavostí. I když jejich významy nemají spolu nic společného přesto se mi jejich blízkost líbí. Takže co vlastně znamenají?

Suflé

Správně by se mělo asi psát soufflé neboť toto sovo pochází z francouzštiny. Je to tvar slovesa souffler, což se dá přeložit jako nadýchaný nebo lehký. Suflé může být slané nebo sladké, na tom nesejde. Použít se dá vlastně téměř vše co máte rádi. Známe suflé jahodové, čokoládové malinové, sýrové, tvarohové, bramborové, vaječné, prostě vše co Vás napadne. Jen to musí být nadýchané jako obláček. Toho se zpravidla docílí našlehaným sněhem.

Plisé

Autor: Plisovaná žaluzie Isotra

To jsme trochu někde jinde. I když z kuchyně k oknu nebo ke skříni se šaty to není tak daleko :-) Plisé je vlastně skládaná látka, která se používá například jako stínění do oken. Látka nebo jiný materiál se skládá jako harmonika a tak se hezky natahuje a stahuje s tím, že při složení nezabere mnoho místa. Plisovaná roleta se často používá na střešní okna. Vyrábí se z různých materiálů jak průsvitných, tak i zcela neprůsvitných. Díky tomu, že je na krajích v drážce tak dokáže úplně zatemnit okno. Známe také plisované sukně, které se hezky otevírají když se jejich nositelka otočí kolem své osy. 

Ragú

Autor: Rita, Pixabay

Co nám říká Wikipedie?

Cit.: "Ragú (francouzsky ragoût) je pokrm z nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení." Takže je to jasné. Maso na kostičky a pomalu táhnout až do úplného změknutí a zmňamóznění (tohle slovo google asi nebude znát).

Fiží

Jean-Baptiste Colbert de Seignelay s fiží pod krkem
Jean-Baptiste Colbert de Seignelay s fiží pod krkem Autor: Marc Nattier, Public domain, via Wikimedia Commons

A opět jsme u francouzštiny, ale zde je drobný rozdíl. Ve francouzštině se slovo fichu používá v jiném významu, než české fiží. Zatímco fichu je velký šátek, české fiží nebo také fiší, odpovídá spíše francouzskému nebo anglickému jabot.

Filé

Filet z hovězího masa
Filet z hovězího masa Autor: Gert Olesen, Pixabay

Určitě Vás napadne jen rybí filé, ale to je právě chyba. Jedná se o plátek masa, který byl uříznut přímo od hřbetní kosti jako např. vepřová panenka nebo hovězí svíčková. Všeobecně filet znamená to nejjemnější a nejlepší maso. A u rybího filé se jedná o břišní či hřbetní svalovinu, která je zbavená kůže s žádným nebo minimálním množstvím kostí. Filety ale mohou být i měsíčky pomeranče či jiného, na plátky nakrájeného ovoce zbaveného pecek. Takže ne jen ryba v hranatém podání :-)

Boa
Boa Autor: janita-_-, Pixabay

Boa

Zde to není úplně jednoznačné. Většina si asi vybaví nadýchaný peříčkový nebo kožešinový dámský oděvní doplněk, který se omotává kolem krku. Máme zde ale ještě jihoamerického nejedovatého hada, který se asi také omotává kolem krku. A také město Boa Vista, které se nachází v Brazílii. Něco mi říká, že to první se nám vybaví nejdříve a v provedení s barevným peřím.

Karé

Vepřové karé pro průchodu troubou
Vepřové karé pro průchodu troubou Autor: Rita, Pixabay

Stačí si koupit vepřovou pečeni bez kosti s tukovou vrstvou. Tento kousek masa se nachází mezi kýtou a plecí a jedná se o velmi kvalitní vepřové maso, které je vhodné pro přípravu minutkových jídel. Jinak také karé je po francouzsku čtverec, ale to nebude mít s naším karé mnoho společného.

 

Použité zdroje:

  • https://pixabay.com/cs/users/ymon-1136257/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1258733
  • https://pixabay.com/cs//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1258733
  • https://pixabay.com/cs/users/jereskok-5941308/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2731941
  • https://pixabay.com/cs//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2731941
  • https://pixabay.com/cs/users/ritae-19628/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=6175779
  • https://pixabay.com/cs//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=6175779
  • https://pixabay.com/cs/users/janita-_--5990952/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2537727
  • https://pixabay.com/cs//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2537727
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Fi%C5%BE%C3%AD
  • https://pixabay.com/cs/users/ritae-19628/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2872112
  • https://pixabay.com/cs//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2872112
Diskuze u článku 0 příspěvků
Sdílet článek:

Mohlo by vás ještě zajímat