Ve skále vytesaný výtokový kanál z Novozámeckého rybníka. Stavba dlouhá 175, hluboká až 14 a široká 7 metrů patří k nejvýznamnějším technickým dílům doby Karla IV. Dvakrát zalomená trasa tlumí účinky povodňových vln.
Pohled ze stavidla směrem k jihu, v pozadí restaurace Stará pošta
Graficke pismenko Novozámecká průrva se nachází ve východní části obce Zahrádky. Zaparkovat lze v okolí křižovatky silnic I/9 a I/15, kde se nacházejí i dvě restaurace a autobusová zastávka.
Ivan Grisa , 11.3. 2009

Novozámecká průrva
    Jako vypouštěcí objekt Novozámeckého rybníka byl při jeho zřízení za vlády Karla IV. prokopán hluboký kanál pískovcovou skálou. Jeho trasa je dvakrát ostře zalomená, což bylo zřejmě vyvoláno potřebou tlumit povodňové vlny. Vypouštění rybníka reguluje stavidlo, umístěné na počátku kanálu. Přes průrvu přechází silnice I/9. Původní přemostění nahradil zřejmě v 70. letech 20. století železobetonový most. Stavidlo i hrázní domek byly v nedávné době

technická památka
    Liberecký kraj