Ve Skočicích stávala původně tři sídla. O tvrzi ze 13. stol. nejsou žádné podrobnější zprávy. Po tvrzi ze 14. stol. se dochovalo jádro tvrziště z valy. Mladší sídlo z 16. stol. beze stopy zaniklo.
Celkový pohled
Pohled na tvrziště od východu, vpravo patrné zbytky valu
© Luděk Pitter 11/2006
Graficke pismenko Obec Skočice se nachází asi 2 km jihozápadně od Přeštič, při silnici I/27 vedoucí z Plzně od Klatov. Obec Skočice je připomínána již ve 13. stol. a již v té době se skládala ze dvou částí. I dnes ji rozděluje na dvě čísti silnice II/183 vedoucí z Přeštic. Jádro, kde dříve stála věžovitá stavba tvrze s dobře patrnými valy se nachází ve východní části Skočic.
Ke tvrzišti nevede žádná turistická cesta, ale snadno jej najdete, když odbočíte ze silnice z Přeštic první ulicí vpravo do mírného stoupání a hned za první domem se dáte znovu vpravo šikmo vzhůru. Tvrziště je označeno identifikační tabulí.

historie

Prvním známým držitele Skočic byl Bořislav ze Skočic, poprvé zmiňovaný již k roku 1250. Snad již ve 13. stol, zde stávala první tvrz, o které se však nic neví. Již v té době byly Skočice rozděleny na dvě části, kdy druhá část patřila kladrubskému klášteru. Později se na šlechtickém statku usadil rod Drslaviců, kteří zde postavili počátkem 14 stol. tvrz, jež je někdy označována jako starší sídlo. Druhá část byla od poloviny 14. stol. v majetku

L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, III., Argo, 2005), 25.11. 2006

Plzeň-jih  (PJ)