Klasicistní zámek dokončený r. 1845 Tobiášem z Drachenthalu. R. 1945 znárodněn, dnes slouží potřebám obce.
Citov
Detail hlavního průčelí
Graficke pismenko Pěkný pozdně klasicistní zámeček v jižní části obce Citov, která se nachází v půli cesty mezi Olomoucí a Přerovem. Leží v malém parčíku a dnes slouží potřebám obce.
Jakub Ivánek, 16.4. 2006

historie

Na místech dnešního zámku stál původně zámek barokní, který si vystavěly jako své letní sídlo olomoucké dominikánky už v 60. letech 18. stol. Ten byl však zbořen za Tobiáše Pauspertla z Drachenthalu, který si nechal na jeho místě vystavět před polovinou 19. stol. nový pozdně klasicistní zámeček, jehož stavba byla dokončena v r. 1845. Po Pauspertlech zdědili zámek v r. 1908 rytíři de Navarrové, kteří ho drželi až do r. 1945. Ve 2. polovině 20.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Severní Morava., 16.4. 2006

Přerov  (PR)