chrám svaté Sofie

Veliký Novgorod
Chrám svaté Sofie postaven v letech 1045 až 1050. Nejstarším zachovalý křesťanský chrám na ruském území, postavený slovanským obyvatelstvem. Chrám je jednou z dominant města. Výška 38 metrů. Má pět kupolí, hlavní kupole pozlacena a zbylé čtyři postříbřeny.
Chám sv. Sofie v ruském Velikém Novgorodu
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Veliký Novgorod se nachází asi 200 km jihovýchodně od Petrohradu a asi 550 km severozápadně od Moskvy. Chrám sv. Sofie najdeme v severní části Novgorodského dětince (kremlu), který leží v centru města Veliký Novgorod. Jeho pozlacená věž je nepřehlédnutelná.

historie

Chrám svaté Sofie (Софийский собор) byl postaven v letech 1045 až 1050. Je nejstarším zachovalým křesťanským chrámem na ruském území, který byl vybudován slovanským obyvatelstvem. Katedrála je ryze kamennou stavbou. Její jednoduchý a strohý vzhled dal vzniknout později se rozvíjejícímu novgorodskému stylu. Pro něj jsou charakteristické velké rozměry a bohatá, ale

pověsti

POVĚSTI: Pozoruhodný je chrám svaté Sofie s proslulou zdejší ikonou Matky Boží. Legenda praví, že se Matka Boží zjevila jednomu z místních světců, jejichž pozůstatky se údajně nalézají taktéž v chrámu svaté Sofie. Bylo to v době, kdy na Novgorod útočilo vojsko města Suzdal. Bohorodička poradila, aby její ikona byla vynesena na hradby, načež suzdalští vojáci oslepli či co, zkrátka byli paralyzováni nadpřirozeným vlivem. Předtím však ještě jejich

Rusko