brána Spravedlnosti

Puerta de la Justicia, Granada, Alhambra
Brána do muslimského královského města Alhambry, dokončená v červnu 1348. Po dobytí Granady v lednu 1492 před ní byla sloužena první katolická mše. Jedna ze čtyř vstupních bran města. Dnes jako součást Alhambry památka UNESCO.
Východní vstupní průčelí branské věže.
Graficke pismenko Brána Spravedlnosti (Puerta de la Justicia) je spolu s bránou Vína (Puerta del Vino) a nádvořím paláce Karla V. volně přístupná v běžnou denní dobu. Do ostatních částí Alhambry je třeba mít vstupenku, ideálně zakoupenou předem na internetu.
Pár metrů před bránou je při cestě fontána Pilar de Carlos V, zhotovená v roce 1543, v době vlády římského císaře Karla V. V jižním svahu Alhambry stojí v lese o samotě brána Puerta de Bibarrambla. Jde o pozůstatek muslimské městské brány z 11. stol. V 19. stol. ve městě překážela a v roce 1884 byla zbořena. V roce 1933 byla za použití původních zbytků znovu postavena na svém dnešním místě. Na protější straně úžlabiny, jižně od Alhambry, jsou na kopci obranné věže Torres Bermejas z 12. až 15. stol.
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 10.7. 2019

historie

Alhambru, opevněné královské město, nechal založit Muhammad I. (1232-1273). Výstavba brány Spravedlnosti na jižní straně města byla podle arabského nápisu nad jejím portálem dokončena v červnu 1348 (v muslimském roce 749), v době vlády Yusufa I. (1333-1354). Po obsazení Granady křesťanským vojskem pod vedením Isabely Kastilské a jejího manžela Ferdinanda Aragonského, 2. ledna 1492, byla před bránou sloužena první katolická mše. Na oslavu této

popis

Brána Spravedlnosti stojí v jižním opevnění Alhambry. Má podobu obdélné branské věže, plně vysunuté před opevnění města. Portál brány je situovaný v její východní boční zdi. Přístupovou cestu tak bylo možno kontrolovat nejen z ochozu věže, ale také z přilehlé městské hradby. Těleso branské věže obsahuje předbrání s podsebitím. Vnější portál předbrání je mnohem vyšší než druhý portál. Oba mají podobu klasického muslimského oblouku s podkovou.

Pavel Semple, zdroj: (Aurelio Cid Acedo, The ALHAMBRA and Granada in FOCUS, Edilux S.L., 2008), 10.7. 2019