bazilika sv. Štěpána

Basilika Agios Stefanos, Βασιλική Άγιος Στέφανος
Významná dvojitá raně křesťanská bazilika sv. Štěpána byla postupně postavena zřejmě někdy v období mezi dvěma velkými zemětřeseními, jež postihly Kos v l. 469 a 554 našeho letopočtu. Při druhém zemětřesení byla zničena a opuštěna. V r. 1932 ji znovu objevil italský archeolog L. Laurenzi.
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Zřícenina baziliky sv. Štěpána (Agios Stefanos) zaniklé téměř před 1,5 tisícem let se nachází u vesnice Kefalos přímo na pláži Kamari, která patří k nejkrásnějším plážím řeckého ostrova Kos. Na několika místech lze nalézt zachovalé části mozaiky. Lokalita je volně přístupná veřejnosti. Není zde bohužel žádná informační tabule. Skromné informace o bazilice si můžete přečíst pouze v turistickém průvodci nebo na internetu. Některé sloupy můžete objevit i pod mořskou hladinou. V zátoce naproti bazilice vystupuje z moře krásný ostrůvek Kastri s chrámem sv. Mikuláše (Agios Nikoláos). Přímo u baziliky je velké neplacené parkoviště. Ve vesnici Kefalos se nachází zřícenina středověkého hradu z něhož je krásný výhled na celou zátoku s bazilikou a ostrůvkem.

historie

Na ostrově Kos bylo díky jeho poloze od 4. století našeho letopočtu vybudováno množství bazilik. K největším a nejlépe udržovaným patří bazilika sv. Štěpána z 5.- 6. století nacházející se v zátoce Agios Stefanos naproti ostrůvku Kastri. Tato stavba vznikla zřejmě v období někdy mezi dvěma velkými zemětřeseními, která ostrov postihla v letech 469 a 554 našeho letopočtu, z nichž druhé bylo pro baziliku zničující. Ve skutečnosti se nejednalo pouze

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.kefalos.com/AgiosStefanos.htm, turistický průvodce a další, 17.11. 2017