Gotický vodní hrad z 12. století. Za 800 let trvání nebyl nikdy dobyt. V majetku rodu Pálffy, pak belgického rodu van der Stratenů-Ponthoz a nyní patří rodu Kinských (hraběcí linie Kinských na Sloupu).
Graficke pismenko Největší rakouský dochovaný středověký vodní hrad uprostřed městečka. Městečko leží 19 km od Nové Bystřice (okr.Jindřichův Hradec), směrem na Waidhofen an der Thaya nebo z přechodu České Velenice-Gmund stejný počet km, směrem na Schrems (OK. plánování trasy na www.mapy.cz).
Jaroslav Špiroch, 7.2. 2017

historie

Hrad byl založen někdy v 2. polovině 12. století (uvádí se kolem roku 1160 a někdy též 1190) především k obraně zdejšího kraje Vitorazska (něm. Weitraer Gebiet), což bylo území na pomezí jihočeského Novohradska a Třeboňska a dolnorakouského Waldviertelu. O výstavbu se měl údajně postarat jistý Heidenreich. První písemná zmínka o existenci hradu pochází z roku 1205, kdy se uvádí Otto von Heidenreischtein. V roce 1297 dosavadní majitelé

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.ceskycestovatel.cz/heidenreichstein/ a další, 8.2. 2017

popis

Gotický vodní hrad z 12. století stojí na útesu skály, jen málo vyčnívající nad okolím. Hrad je na jihu chráněn obranným rybníkem, na východě potokem Romau a na západě a severu hradním příkopem. Je přístupný přes dva mosty (patrné stopy po padacích mostech) s renesančními branami. Na vstupní bráně je krásný portál s erby Pálffyů, van der Stratenů-Ponthoz a Kinských, na 2. bráně erb Kinských a nad ním arkýř. Vysoká hradní věž je nejstarší

zdroj: Wikipedie, Paradoxy české šlechty - Vladimír Votýpka, Jaroslav Špiroch, 8.2. 2017
    Díky tomu, že vodní hrad Heidenreichstein nebyl nikdy dobyt ani vydrancován, dochoval se do dnešních dnů v celé své historické velkoleposti, a to včetně vnitřního zařízení. Výraznou dominantou hradu je 42 m vysoká čtyřboká románská věž, která byla v průběhu 15. století obestavěna obytnými budovami. Původně se do věže vstupovalo vchodem ve výšce 14 m nad okolním terénem. Přestože její obvodové zdi měří cca 12×11 m, vnitřní prostor věže zabírá

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.ceskycestovatel.cz/heidenreichstein/ , http://www.kinsky-heidenreichstein.at a další, 11.2. 2017
    Rakousko
    Dolní Rakousko