hrad Cisy

Cisow, Cisów, Cieszów
Hrad byl založen zřejmě za Boleslava I. v místě staršího dřevěného opevnění. Později byl sídlem loupeživých rytířů, proto jej r. 1355 obsadil Boleslav II. V r. 1466 poničen husity a v r. 1634 vypálen Švédy. V r. 1800 opuštěn a využíván jako zdroj kamene. V průběhu 20. stol. postupně rekonstruován.
Pohled na věž a vlevo palác
Graficke pismenko Hrad Cisy se nachází v jihozápadním Polsku v Dolním Slezsku severně od města Walbrzych. Ke zřícenině se nejlépe dostanete z vesnice Chwaliszów, z jejíhož okraje půjdete asi 2 km po modré a zelené turistické stezce. Kolem hradu se rozprostírá velmi atraktivní krajina, přírodní rezervace Książański Park Krajobrazowy

historie

První písemná zmínka o hradu je z roku 1242, kdy zde měl stát dřevěný hrad, jenž se uvádí jako Cziskenberg. V té době patřilo toto území Četrycům (Czettritz). Zřejmě za svídnicko-javorského knížete Boleslava I. Surového (Bolko I. Surowy) ve druhé polovině 13. století byl na tomto místě postaven kamenný strážní hrad chránící důležité obchodní cesty z Vratislavi na Svídnici, Landeshut, Trutnov, Hradec Králové a do Prahy. V polovině 14. století byl

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.zamki.pl, http://www.rodzinna-turystyka.pl, https://de.wikipedia.org a další, 15.7. 2016