Soubor barokních soch byl vybudován počátkem 18. století. Je dílem sochaře Jana Sturmera. Soubor soch je rozmístěn na přístupové cestě ke kostelu. Na sloupech jsou sochy Panny Marie Immaculaty, sv. Barbory, sv. Jana Nepomuckého, sv. Rocha a dalších svatých a dále sousoší Kalvárie.
Soubor barokních soch v Kunčině
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Obec Kunčinu najdeme 5,5 km severovýchodně od Moravské Třebové a 20 km východně od Svitav. Soubor barokních soch se nachází pod kostelem sv. Jiří, který je nepřehlédnutelnou dominantou obce.
Pavel Vitek, 29.5. 2016

historie

Soubor barokních soch byl vybudován místním farářem na počátku 18. století. Jde o připomínku morové epidemie a ochranu před jejím návratem. Jedná se o barokní dílo sochaře Jana Sturmera, původem z pruského Královce, dnešního Kaliningradu, měšťana a cechovního sochaře olomouckého. Je považován za významného představitele olomouckého vrcholného baroka. Předpokládá se ale, že na podobě jednotlivých soch se mohl podílet i jeden z představitelů tzv.

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech K-O, ČSAV Ústav teorie a dějin umění, PhDr Emanuel Poche a kol. Academia Praha 1980, 29.5. 2016

popis

Balustráda se sochami je na několika místech zalomena. Tak vznikl prostor pro umístění sloupů. Ty jsou celkem čtyři. Na vrcholech těchto sloupů jsou umístěny sochy Panny Marie Immaculaty, sv. Barbory, patronky dobré smrti, sv. Jana Nepomuckého, ochránce a patrona proti pomluvě a proti povodním, a sv. Rocha, který je jedním z nejvýznamnějších ochránců proti moru. Socha sv. Jana Nepomuckého je zřejmě nejstarší sochou celého souboru, podle dnes