Přírodní památka, která se nachází poblíž obce Krčmaň v okrese Olomouc, slouží k ochraně rostlinného společenstva. Vyhlášena byla r. 1952 na území bývalého lomu a byla zařazena do programu NATURA 2000.
© Luděk Vláčil 07/2014
Graficke pismenko Přírodní památka U Strejčkova lomu se nachází mezi obcemi Grygov a Krčmaň v okrese Olomouc na území starého vápencového lomu a zejména v jeho okolí, které pokrývá travnatá step. Přírodní památka slouží k ochraně teplomilného rostlinného společenství a bezobratlých živočichů nacházejících se na podloží devonských vápenců. Památka zde byla vyhlášena roku 1952 a později byla zařazena také do programu NATURA 2000. U Strejčkova lomu byl dříve menší lom na vápenec. Dnes je pravidelně udržován kosením a odstraňováním náletových dřevin. K lokalitě se nejlépe dostanete polní cestou po zeleně značené stezce z Grygova směrem na Krčmaň, která začíná v Grygově na vlakovém nádraží. V těsné blízkosti lomu je přírodní koupaliště a lužní les zvaný přírodní rezervace Království.

popis

Území přírodní památky tvoří bývalý lom a okolní zvlněná travnatá step s teplomilnými druhy rostlin na devonském vápenci, pravděpodobně i s podzemními dutinami. Hlavním předmětem ochrany této lokality je jedna z největších populací koniklece velkokvětého (Pulsatilla grandis) na Moravě, čítající v roce 2000 až 3570 trsů. Mezi další zajímavé druhy patří hvozdík kartouzek (Dianthus carthusianorum), máčka ladní (Eryngium campestre), len žlutý (Linum