Římská pevnost na Hadriánově zdi na severu Anglie. Postavena ve 2 stol. Sloužila k obraně říše až do jejího zániku v 5 stol. Od roku 1987 památka UNESCO. Pevnost je dnes proslulá predevším svou původní komunální latrínou.
Housesteads
Pohled na severní bránu z vnitřního prostoru pevnosti. Na pozadí pokračuje Hadriánova zeď k východu.
Římská pevnost Housesteads je jedna z několika pevností, které bránily Hadriánovu zeď. Nachází se v hrabství Northumbria na severu Anglie, přibližně 37 římských mil od východního pobřeží.
Poblíž pevnosti stojí malé muzeum s pokladnou a občerstvením. Parkoviště se nachází na silnici B6318 asi 0,5 km na jihovýchod a k pevnosti je třeba dojít pěšky. Podél Hadriánovy zdi jezdí od jara do podzimu autobus Hadrian’s Wall Country Bus AD122, který spojuje turisticky významná místa na zdi. Zastávka tohoto autobusu je i na parkovišti Housesteads. Podél zdi je také možno jít pěšky po značeném chodníku Hadrian’s Wall Path.
Pavel Semple, 30.11. 2013

historie

Hadriánova zeď byla postavena na příkaz císaře Hadriána, který navštívil provincii Britannia roku 122. Jejím účelem bylo chránit říši před Pikty na severu. Délka zdi byla 80 římských mil (73 mil současných) a vedla od východního pobřeží ostrova k pobřeží západnímu. Původně byla zeď stavěna ze dřeva a hlíny ve svém západním úseku, to se však brzy změnilo a celá byla postupně vystavěna z kamene. V rozestupu jedné římské míle stály při zdi tzv.

Pavel Semple, zdroj: (David Breeze, 'Hadrian's Wall', English Heritage, 2009), 30.11. 2013

popis

Pevnost Housesteads (Vercovicium) byla postavena přimo na Hadriánově zdi. Byla jednou z několika pevností stojících podél zdi. Žádná z těchto pevností nebyla ale součástí původního plánu. Pevnost Housesteads, v římské době Vercovicium, byla vestavěna do zdi krátce po jejím dokončení. Pevnost má obdélný půdorys se zaoblenými nárožími, má tak půdorys hrací karty typický pro římské pevnosti. Delší severní strana pevnosti mírně vystupuje před