Tvrziště připomíná dnes již zaniklou tvrz. R. 1392 se udává Všech z Mackova, r. 1396 Pašek z Mackova, r. 1454 Jakub Škodek z Mackova. Tvrz se přímo zmiňuje až r. 1543. Od r. 1628 v majetku Albrechta z Valdštejna, který tvrz nechal zpustnout. Ještě r. 1603 se uvádí tvrz a dvůr, r. 1636 již jen dvůr.
Graficke pismenko V roce 1392 se udává Všech z Mackova, v roce 1396 se uvádí Pašek z Mackova. V první polovině 15. století patřil Mackov rodu Labouňských. V roce 1454 držel ves Jakub Škodek z Mackova. První zmínka o tvrzi je z roku 1543, kdy majetek přechází z Anny Hubojedské ze Sluh na její dcery Johanku a Dorotu. V roce 1603 je Mackov majetkem Oldřicha z Gensdorfu a ves je uváděna jako pustá, dále zde zůstává tvrz a dvůr. V roce 1615 jde uváděn jako majitel Hynek Kozlovský z Kozlova, který uhájil statek před pobělohorskou konfiskací. Jeho vdova Kateřina musí panství pro dluhy prodat v roce 1628 Albrechtovi ...
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 23.6. 2013

popis

Tvrziště leží severně od stavení č. p. 23, jižně od rybníka. Dochovalo v podobě až dva metry vysokého pahorku o rozměrech 23 x 21 metrů. Tvrziště bylo obklopeno vodním příkopem, nejlépe dochovaným na západní straně. Zbytky vnějších valů se dochovaly na východě a z části i na severu nad rybníkem.
    Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 23.6. 2013

Jičín  (JC)