Sladkému frappéčku už odzvonilo: Nachystejte si kvalitní studenou kávu cold brew
2. červenec 2023 | Martina Pejchalová 2 min | Zajímavosti
Jako každý rok člověk v horkém letním dni rád sáhne po studené kávě místo po té horké. Jenže všude mají v nabídce sladké frappé nebo ledovou kávu, které obsahují mléko, často také šlehačku, nebo dokonce zmrzlinu. Čas od času si na tom pochutná každý, ale chuť kvalitní černé kávy to nepřipomíná ani z dálky.
Řešení jménem cold brew
Přitom existuje jednoduché řešení, a sice studené kávové ochlazení jménem cold brew. A udělat si cold brew z kvalitní kávy můžete dokonce i doma. Jeho příprava je snazší, než nachystat zmiňované frappé nebo ledovou kávu. Jedinou nevýhodou je, že cold brew musíte připravit den dopředu, než jej budete chtít pít. Připravené vám pak ale vydrží několik dní, a to za to přece stojí.
Cold brew je totiž káva, která se chystá ze studené vody, díky čemuž káva nechutná kysele ani hořce, jak tomu občas bývá u horké vody. Chemická reakce při použití studené vody probíhá totiž jinak a díky dlouhé době louhování kávy se v ní objeví další aroma, které při rychlé horké variantě nestihne vyniknout. Výsledná káva je silná, ale jemná.
Co budete potřebovat na přípravu?
Příprava cold brew je složena jen z pár kroků, stejně tak na jeho přípravu potřebujete jen pár věcí:
- kvalitní káva (100 g),
- voda (1 l),
- mlýnek na kávu,
- nádoba - zavařovací sklenice s víkem, karafa nebo sklenička s víkem, frenchpress konvička.
Postup je velmi jednoduchý. Důležité je mít kvalitní kávu, kterou oceníte hlavně u výsledné chuti cold brew. Ideální je, pokud máte zrnkovou kávu a namelete si ji těsně před přípravou - káva by měla být o něco málo hrubější než na espresso. Pak jen kávu vložíte do připravené nádoby, která by měla být uzavíratelná. Kávu zalijete vodou a promícháte. Zavřete sklenici a dáte louhovat.
Doba louhování v lednici by měla být zhruba 18 hodin, v pokojové teplotě okolo 10 hodin. Pokud jste kávu chystali ve frenchpress konvičce, máte teď ulehčenou práci, jen stlačíte a přelijete čisté cold brew. Pokud jste použili sklenici, přefiltrujte výsledné cold brew přes papírový filtr či plátýnko.
A je tu silná, ale jemná káva cold brew
Kávu pak podávejte s kostkami ledu. Pokud se vám zdá výsledná káva silná, můžete ji naředit až půl na půl studenou vodou.
Legendy praví, že cold brew v lednici vydrží čerstvé a chutné až 2 týdny, ale nenašli jsme nikoho, kdo by nám tuto legendu potvrdil. Všichni ho vypili mnohem dříve.
Dobrou chuť!