Stavba kostela dokončena r. 1096. Ve 13. stol. rozhodnuto postavit novou katedrálu. Románská budova zničena. Výstavba nového kostela začala r. 1221. V 15. a 16. stol. velké přestavby. Věže se skládají se ze tří pater, s pilastry a sochami. Stavba prohlášena UNESCO za památku světového dědictví.
Katedrála sv. Marie Burgoské, zasvěcený Panně Marii, ve městě Burgos ve Španělsku
© Pavel Vítek 06/2005
Burgos je město ve Španělsku, hlavní město stejnojmenné provincie. Nachází se na severovýchodě autonomního společenství Kastilie a León. Žije zde přibližně 174 tisíc obyvatel. Městem protéká řeka Arlanzón. Katedrálu najdeme v historickém centru města, asi 350 m jihovýchodně od zřícenin Burgoského hradu a 200 m severozápadně od mostu Puente de Santa Marie vedoucího přes řeku Arlanzón.
popis

Burgoská katedrála vděčí za svá mnohá umělecká díla z 13. až 18. století zejména tomu, že během 19. a 20. století nebylo provedeno žádné rozhodující restaurování. Portál katedrály se skládá ze tří špičatých oblouků. Centrální portál se jmenuje Královské dveře neboli Dveře odpuštění. Boční portály jsou věnovány Nanebevzetí Panny Marie a Neposkvrněnému početí. V roce 1890 byl centrální portál přestavěn v neoklasicistním stylu. V tympanonech bočních portálů byly umístěny reliéfy Početí a Korunovace. Pod osmi oblouky jsou umístěny sochy prvních osmi kastilských králů. Věže se skládají ze tří pater, s pilastry zdobenými vrcholky a sochami v rozích a se zdobenými otvory označují fasádu, zdobenou laločnatými oblouky a sochami. Uvnitř jsou točitá schodiště. Pro svou mimořádnou kulturní hodnotu byla celá stavba v roce 1984 prohlášena UNESCO za památku světového dědictví.

historie

Burgos se stal biskupstvím již v roce 1075. V roce 1096 byla dokončena stavba kostela, který se však brzy stal příliš malým pro potřeby města. Rozhodnutí postavit novou katedrálu bylo učiněno ve 13. století. Jak bylo v té době běžné, románská budova byla zničena. Z ní nyní zbývají jen některé sochařské prvky. A na tomto místě, rozšířeném demolicí sousedních domů vyrostla nová gotická katedrála. Katedrála sv. Marie Burgoské je katolický kostel zasvěcený Panně Marii. Jeho výstavba začala v roce 1221 ve stylu francouzské gotické architektury. Po téměř 200leté přestávce prošla v 15. a 16. století velkými přestavbami. Byly dokončeny věže, hlavní fasády, hlavní loď a kopule nad transeptem. Jedná se o prvky okázalé gotiky, která dává katedrále nezaměnitelný profil. Poslední významná díla, sakristie nebo kaple svatého Thecla, byla provedena v 18. století, během něhož byly upraveny i gotické portály hlavní fasády. Styl katedrály je…  číst dále

Španělsko, Castilla y León,