Řetězový most císařovny Alžběty z let 1853-56 byl po požáru mostovky r. 1916 obnoven, pro nízkou únosnost byla r. 1933 řetězová konstrukce nahrazena (s využitím stávajících pilířů) obloukovým ocelovým mostem. Generální oprava v l. 1996-7. Od postavení nového mostu r. 1985 slouží místnímu provozu.
Graficke pismenko Most stojí severně od Pastýřské stěny a zámku, přímo u děčínského centra. Vedou přes něj téměř všechny linky místní MHD a několik turistických stezek. Nad mostem na pravém břehu přístaviště osobních lodí.

Tyršův most v Děčíně
    Prvním pevným spojením obou labských břehů mezi původním městem Děčín a prudce se rozvíjejícími Podmokly byl řetězový most císařovny Alžběty z let 1853–56, největší klasický řetězový most na českém území. Od konce 19. století byla jeho nedostatečná únosnost vnímána jako překážka rozvoje souměstí (mimo jiné vylučovala stavbu tramvaje), i po požáru dřevěné mostovky roku 1916 byl však obnoven v původním provedení. Až roku 1933 došlo k záměně

Ivan Grisa, dle Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezku, svazek 1, 28.6. 2008