Hrady.cz
Původně jednoduchá gotická věžovitá tvrz z 15. stol., renesančně upravená v průběhu druhé poloviny 16. stol. za Volfa Gotharda Perglára a později v polovině 19. stol. částečně zbořena, se zachovanou nejstarší věžovitou částí.
Pohled od západu
Vpravo věžovitá část původní tvrze
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Obec Tedražice se nachází nedaleko Sušice, západně od Tedražického potoka a kopců Strážiště a Hora a necelý kilometr severovýchodně od zaniklé vsi Zdouň se zaniklou tvrzí a dodnes stojícím kostelem sv. Vavřince, založeným ve druhé polovině 13. stol. Tedražická tvrz se nachází při západním okraji obce. Do dnešních dnů se dochovala však jen její část. Nejstarší část bývalé tvrze, přibližně čtvercovou věž si lze dobře prohlednout jen ze dvora, který bývá zpravidla přístupný.

historie

Tedražice lze spojovat s panským sídlem ve Zdouni, neboť se předpokládá, že patřily zdouňským šlechticům. Později byly i se Zdouní připojeny k velhartickému panství. V 15. stol. se Tedražice staly samostatným statkem ve vlastnictví jistého Děpolta. Snad právě za něj došlo k založení tvrze a to její nejstarší části velké věže s hradbou a příkopem. Tvrz je však písemně zmiňována až v roce 1471. Na přelomu 15. a 16. stol. byly na východní straně

L.P. (Úlovec Jiří: Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 20.4. 2007