Zříceniny král. hradu z přelomu 13. a 14. stol. postaveného k ochraně uherské hranice a celní stanice. Přestavěn koncem 14., v 15. a na poč. 16. století. Během 16. st. opuštěn, v pol. 17. st. již pustý. Obnova v 18. století z fin. důvodů zrušena.
celkový pohled od západu
Graficke pismenko Podle výsledků archeologického průzkumy byl hrad na hoře zvané Baszta nad údolím Dunajce založen někdy na přelomu 13. a 14. století. První zmínka pochází z roku 1356, kdy je uváděn zdejší purkrabí Imram. Hrad byl postaven k ochraně uherské hranice a celní stanice uváděné v pramenech od roku 1327. Na další zmínky o hradu jsou dějiny skoupé, obvykle se zde zastavili panovníci či jiní významní hodnostáři cestou do Uher – tak to roku 1372 byla královna Jadwiga, roku 1397 král Vladislav Jagello. Po celou svou dobu své existence byl Czchów korunním majetkem spravovaným královskými hejtmany. V 15. a první polovině 16. století zde hejtmani nesídlili ...

popis hradu
    Pro stavbu hradu byl vybrán dominantní vrch tyčící se vysoko nad tok Dunajce. Nejstarší stavbou je okrouhlá věž o průměru 12,5 m a síle zdiva 4,5 m dosahující dnes výšky 20 m. Věž je dnes čtyřpodlažní, nad přízemím je ve výšce cca 4 m odstupněna soklovou římsou nad níž se v úrovni 2. podlaží z jižní strany obdélný otvor původního vstupu. Věž má nepravidelný tvar, v dolní polovině je okrouhlá, od 3. podlaží kónická a 4. podlaží je zevně osmiboké.

Polsko
    małopolskie