Hrady.cz
Zbytky po tvrzi ze 13. stol. Zachováno tvrziště na ploše 24 m x 33 m s příkopem a valem po celém obvodu. Příkop dosahuje místy hloubky přes 3 m a šířky až 20 m.
Jádro tvrziště
© Luděk Pitter 08/2006
Graficke pismenko Tvrziště - terénní pozůstatky vodní tvrze, najdete v Dolních Životicích poblíž obecního úřadu. Leží na soukromém pozemku při okraji obce, v cípu mezi místní komunikací vedoucí do Mikolajic a železniční tratí. Budete-li se ptát místních, tak mladší spíše mluví o hradu a starší místo znají pod názvem Polákovo kolo. Pokud si budete chtít tvrziště prohlédnout, je určitě rozumnější učinit tak po domluvě s majitelem pozemku, který bydlí v domku vedle tvrziště. Stáří tvrze je jen odhadováno na počátek 13. stol. Podle některých autorů, však zde tvrz mohla stát i dříve. Jádro tvrze se nacházelo na obdélníkové vyvýšenině na ploše přibližně 19 arů, velikosti ...

popis

Tvrziště v Dolních Životicích je klasickou ukázkou menšího hrádku či spíše tvrze vybudovanou v rovinaté nivě a využívající jako hlavní obranný prvek vodní příkop. Ten se v případě zdejšího tvrziště dokonale zachoval kolem celého obvodu pravoúhlého obdélného centrálního pahorku s rozměry přibližně 24 m x 33 m. To, že tvrz byla s velkou pravděpodobností zděná, dokazuje torzovitě dochované obvodové zdivo takřka podél celého obvodu centrálního