Hrad založen v roce 1219 dánským králem Valdemarem II. Od roku 1346 majetek Livonského řádu a rozsáhle přestavěn. V období 1561–1710 patřil Švédsku. Sídlo místní vlády. V období 1710–1918 patřil Rusku. Od roku 1919 s přestávkou v letech 1940–1991 sídlo estonského parlamentu.
Hrad od SZ. Uprostřed delší západní strany hradu vystupuje průčelí paláce.
Graficke pismenko Hrad Toompea stojí na stejnojmenném plochém kopci nad Tallinnem, hlavním městem Estonska. Dnes na hradě sídlí estonský parlament. Město má přibližně 435 000 obyvatel. Staré město je vyhlášené svou středověkou architekturou a opevněním. Kromě mezinárodního letiště má Tallinn také námořní přístav. Trajekty odtud plují do Helsinek a do Stockholmu. Jednou denně má vlakové spojení s Petrohradem. Hrad je přístupný ve skupinách s průvodcem od pondělí do pátku. Návštěvy jsou zdarma, je ale zapotřebí se přihlásit prostřednictvím oficiální webové stránky parlamentu (https://www.riigikogu.ee/). Návštěvu hradu je proto zapotřebí naplánovat dopředu. Další možností je přijít 23. ...
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia a https://www.riigikogu.ee), 16.1. 2020

historie

Estonci si na kopci Toompea postavili hradiště někdy v 10. nebo 11. stol. To mohlo sloužit k ochraně přístavu a první osady na pobřeží. Podle kroniky kněze Jindřicha Livonského byl Tallinn v létě 1219 obsazen vojskem dánského krále Valdemara II. Král pak nechal na kopci postavit hrad. V roce 1227 byl kopec obsazen řádem mečových bratří. Tento bojovný řád byl založen v roce 1202 biskupem z Rigy. Jeho úkolem bylo šířit křesťanství v Pobaltí. V

popis

Hrad Toompea je městský hrad. Stojí na jižním konci plochého skalnatého kopce nad Tallinnem. Svahy kopce jej chránily na západní a jižní straně. Na zbylých dvou stranách sousedí s opevněným městem Toompea (horním městem Tallinnu). Lichoběžné jádro hradu z 1. pol. 13. stol. mělo čtyři palácová křídla soustředěná kolem centrálního nádvoří. Bylo postaveno řádem mečových bratří (Livonskými rytíři) tak, aby připomínalo klášter. Obytná křídla

Estonsko