Hrady.cz
Ve Valdštejnově aleji nad Bobřím potokem stojí kamenný dvouobloukový most. Postaven r. 1836. Dvojici mostních oblouků spojuje středový pilíř. Původně na mostě sochy sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého. Pro špatný stav mostu přeneseny do zámeckého parku v Zahrádkách. Současný stav mostu je havarijní.
Barbořin most ve Valdštejnově aleji u Zahrádek
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Zahrádky leží 8 km jižně od České Lípy. Obcí prochází silnice I/9 z Prahy do Rumburka a I/15 vedoucí z Litoměřic do Zahrádek. Obcí prochází železniční trať č. 087 z České lípy do Litoměřic a stanice Zahrádky se nachází asi 1,5 km západně od centra obce. Barbořin most najdeme 1 km jižně od centra v tzv. Valdštejnské aleji.

historie

V rámci místní komunikace vedoucí Valdštejnovou alejí směrem ze Zahrádek přes bývalou bažantnici dále do Holan či k Vřísku se nad tzv. Bobřím potokem nalézá kamenný dvouobloukový most původně se sochami sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého, který byl postaven údajně roku 1836. Kamenný dvouobloukový most je výrazným a kvalitním dokladem řemeslné práce z průběhu 19. století a představuje důležitý krajinotvorný i komunikační prvek Valdštejnovy aleje

popis

Dvojici mostních oblouků spojuje středový pilíř zakončený původně po stranách do břitu. Ve své původní podobě měl most parapetní zídky a až do nedávné doby kraje středového pilíře osazovala po stranách vozovky dvojice pískovcových soch. Vlevo, při směru od Zahrádek, se na masivním hranolovém podstavci zdobeném festony nalézala socha sv. Barbory v tradičním ikonografickém typu. Jejím kompozičním protějškem na shodně utvářeném podstavci byla