zámek Książ

Fürstenstein, Wałbrzych
Hrad byl založen zřejmě za Boleslava I. v místě staršího dřevěného opevnění. V letech 1509-1941 byl sídlem rodu Hochbergů. V 18. stol. a počátkem 20. stol. přestavěn a rozšířen. Za 2. světové války byl upravován pro vojenské účely. V 70. letech zahájena rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Zámek Książ (čtěte Kšjonž), dříve německy Fürstenstein, je třetím největším zámkem v Polsku a největším v Dolnoslezském vojvodství. Nachází se v těsné blízkosti města Wałbrzych (čtěte Vaubžych), česky Valdenburk nebo též Valbřich, německy Waldenburg. Přesto, že se zámek nalézá nedaleko česko-polské hranice a patří k nejkrásnějším v Polsku, je u nás poměrně neznámý. V blízkosti zámku se nacházi několik parkovišť. Čím dále zaparkujete tím bude parkovné nižší. Přímo u zámku se platí 15 zł. Základní prohlídka je možná jak s průvodcem za 39 zł. (pouze v polském jazyce) tak individuálně za 34 zł. Cena vstupenky zahrnuje i vstup ...

historie

O počátcích hradu není příliš známo. První skromné zprávy pocházejí až z prvních staletí jeho existence. V pramenech se nachází mnoho mezer, nejasností a dokonce rozpory. Navíc nedaleko, asi 800 m jihozápadním směrem stával další hrad, dnes nazývaný Stary Książ. První písemné zmínky o hradu Książ (německy Fürstenstein) se objevují na konci 13. století. Předpokládá se, že jej v místech staršího dřevěného hradu založil svídnicko-javorský kníže

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.ksiaz.walbrzych.pl, turistická brožura z místa, Leksykon zamków w Polsce Stanisław Kołodziejski, Jan Salm, Leszek Kajzer- Arkady 2012 a další, 28.4. 2017
    Posledními majiteli zámku byli Jan Jindřich XI., Jan Jindřich XV. a kněžna Marie Tereza Olivie přezdívaná Daisy. První z jmenovaných, kníže Jan Jindřich XI. (1833-1907), je považován za nejvýznamnějšího představitele rodu Hochbergů. Zasloužil se o základy reformy sociální péče, kterou později zavedl říšský kancléř Otto von Bismarck. Z iniciativy knížete byly prováděny územní změny na jeho pozemcích, stavěly se nové cesty, ve městech se budovaly

Luděk Vláčil - zdroj: turistická brožura z místa, 12.5. 2017