Již neexistující staropražská krčma. Vznikla nejpozději začátkem 13. století a zanikla demolicí v roce 1933. Pravděpodobně byla nejdéle funkční hospodou u nás. Opředena četnými pověstmi a příběhy.
Graficke pismenko Jedová chýše, tuto hospodu zná díky seriálu Hříšní lidé města pražského snad každý. Dnes nese stejný název restaurace ve Vodičkově ulici, ale s původní Jedovou chýší nemá kromě názvu nic společného. Ani v seriálu nejsou použity původní prostory, protože již bohužel neexistovaly. Původní hospoda vznikla v místech za kostelem sv. Apolináře již někdy v temném středověku, nejpozději začátkem 13.století. Údajně se zde zastavoval i král Václav IV. se svými kumpány. Podle jedné z pověstí právě v těch časech vznikl název hospody, když král nechal otrávit své traviče. Hospoda sama byla vždy vyhlášená jako doupě neřesti a různé sebranky. Mohlo za to časem ...
Ivo Rozehnal - použité zdroje: weby - pražsky.denik.cz, kabris.net, jardaserak1.wordpress.com, 15.2. 2014

pověsti

Jednou se jel král Václav IV. povyrazit na svůj výstavní hrad u Kunratic. Po cestě se zastavil se svými milci v jedné z pražských hospod na Větrově. Zde spatřil dva tajemné kumpány, kteří se ho kdysi pokusili otrávit v zajetí ve Vídni. Ihned povolal kata a nechal do jejich truňků namíchat jed. Pak si s nimi připil na zdraví. Oba kumpáni padli v křečích k nohám jeho Milosti a vypustili své bídné duše. Od těch dob se prý krčmě říkalo Jedová chýše.
    Ivo Rozehnal - lidová pověst, 15.2. 2014

zaniklý