hrad Bergenhus

Bergenhus Fortress, Bergenhus festning (Håkon’s Hall, Rosenkratz Tower)
Hrad byl založen zřejmě před r. 1100 králem Olafem Kyrre. Do r. 1299 byl sídlem norských králů, poté vojenskou a administrativní pevností. Zachován Hakonův velký sál (cca 1260), donjon (cca 1270), v 16. století renesančně upraven hrad i opevnění. R. 1944 hrad poškodil výbuch lodi, opraven.
Bergenhus
Håkonův velký sál při pohledu od jihu.
Graficke pismenko Návštěvník města by si mimo hradu neměl nechat ujít také prohlídku nábřeží Bryggen, které je zapsáno od r. 1979 na Seznamu světového dědictví UNESCO. Stojí zde 58 dřevěných hanzovních domů z období středověku, kdy bylo město, založené r. 1070 králem Olafem Kyrre, významným obchodním přístavním střediskem. Význam Bergenu byl v jeho podílu na obchodu se sušenými treskami, které sem byly dováženy ze severněji ležících končin Norska.

Hrad Bergenhus - historie a popis
    Hrad Bergenhus se nachází ve městě Bergen na západním pobřeží Norska. Město založil král Olaf Kyrre kolem r. 1070. Do roku 1299 byl Bergen hlavním městem Norska. Hrad se rozkládá v rovinatém terénu na severním břehu městského přístavního zálivu a svou polohou tak dominuje vjezdu do přístavu, který chránil. Při archeologickém průzkumu místa byly odhaleny základy starších staveb, které by měly pocházet z dob před rokem 1100 – hrad byl zřejmě

Pavel Semple, E.H zdroj: Anne Brit Vihovde, http://en.wikipedia.org, http://www.novinky.cz, http://www.visitnorway.com, http://mil.no, http://www.bymuseet.no, 22.12. 2012

popis

Velký sál a donjon jsou dnes nezávisle na sobě přístupné návštěvníkům. Návštěvní doby obou částí hradu se tak liší. Mimo velký sál a donjon se z hradu dochovala také čtverhranná branská věž na sever od donjonu, která pochází ze 13. století, a některé úseky hradeb. Mezi donjonem a velkým sálem se dnes nachází novověké budovy vojenské pevnosti.
    Pavel Semple, 8.2. 2013