Wesselsky mlýn

vodní mlýn Wesselsky, Pazderův, Králův
Zachovalý funkční vodní mlýn manželů Králových v Loučkách u Oder. Založen jako mlýn rychtáře z Oder. Od r. 1762 do r. 1945 v držení rodu Wesselsky, který jej rozšířil a zmodernizoval. Současní majitelé objekt udržují a citlivě opravují. Technická památka je přístupná veřejnosti.
celkový pohled na mlýn od zahrady
vpravo krytý převod pro pohon bývalé pily
© Jan P. Štěpánek 05/2011
Graficke pismenko Tak zvaný vodní mlýn Wesselsky – jedna z nejzajímavějších funkčních technických památek na Novojičínsku leží nenápadně ukryta v malé vesničce Loučky nedaleko města Odry, při řece Odře. Vodní mlýn je unikátní svým zachovalým hospodářským areálem, ale především pak udržovanou originální mlýnskou technologií, kterou se díky úsilí manželů Králových, současných majitelů, podařilo uchovat a opět přivést k životu. Mlýn již řadu let prochází rekonstrukcí, která pomalu přináší viditelné výsledky. Technická památka je zájemcům kdykoliv po telefonické domluvě (nebo pokud jsou majitelé doma) přístupná a pan Král sám provede návštěvníky zajímavou historií a technologií ...
Jan P. Štěpánek dle informací http://www.vodnimlyn.cz, 16.12. 2011

Historie vodního mlýna
    Historie mlýna sahá až do přelomu 15. a 16. století, kdy náležel zdejšímu rychtáři (fojtovi). Roku 1571 byl mlýn předán Janem Tomášem ze Zvole a Goldsteinu do rukou Paulu Schwarzovi. Na základě privilegia zmíněného šlechtice měli povinnost do mlýna docházet k semletí sedláci z nedalekých Jakubčovic. Roku 1693 se mlýn dostává do držení rodiny Hanse Weigela, kde zůstal až do roku 1762. Tehdy areál vodního mlýna získává koupí Johann Wesselský,