Glendalough

klášter v oblasti Wicklow mountains
Klášter situovaný v ledovcovém údolí ve Wicklow Mountains National Park v Irsku. Areál s kostely a kaplemi z počátku křesťanství v Irsku – klášter byl založen v 6. století poustevníkem a knězem sv. Kevinem, zničen byl v roce 1398 anglickým vojskem.
Obranná věž kláštera
Při obsazení kláštera se osádka ukryla do kamenné věže, kam byl vstup přes vyvýšené okno pomocí provazového žebříku. Pro tyto účely byly ve věži zásoby potravin.

Historie kláštera Glendalough

Graficke pismenko Glendalough (irsky Gleann Dá Loch, anglicky Glen of Two Lakes, což znamená Údolí dvou jezer) je vesnice s klášterem v County Wicklow, Irsko. Svatý Kevin si vybral toto místo nejprve jako sídlo poustevníka, teprve později se stal jedním z nejvýznamnějších raně křesťanských klášterů v Evropě. Glendalough leží v ledovcovém údolí vytvořeném před asi 20 000 roky v době ledové. Tající led vytvořil dvě jezera, horní a dolní.
    klášter
    Irsko