Barokní, klasicistně přestavěný kostel na místě staršího, náležejícího k někdejšímu hradu. Dnešní stavba 1674–8 (G. Broggio, S. Bossi), po požáru 1806 do sebe pojala původně samostatnou zvonici. Součástí komplexu fara z r. 1675–7, kaple a řada soch.
pohled od jihu
Graficke pismenko Kostel stojí na ostrohu nad křižovatkou silnic II/268 a II/270 u mostu přes Ploučnici (náměstí Čsl. armády). Autem lze vyjet ulicemi Nádražní a Hřbitovní k odbočce ke kostelu, kde lze i parkovat. Od železniční stanice asi Nádražní ulicí ke křižovatce s Jiráskovou, odtud kolem nového hřbitova. Z centra města po schodišti u hotelu Beseda.
Kostel přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně v neděli od 9.00.

Kostel svatých Petra a Pavla v Mimoni
    Barokní, klasicistně přestavěný kostel na místě staršího předchůdce (doložen 1352), který byl součástí někdejšího hradu. Dnešní stavba z let 1674–78 (Giulio Broggio, Santino Bossi, stavebník Jan Ignác Dominik Putz z Adlersthurnu), po požáru 1806 do sebe stavbou nového presbytáře pojala původně samostatnou zvonici. Součástí komplexu je fara z let 1675–77, kaple od G. Broggia z roku 1665 (původně jedna z pěti v ohradní zdi starého hřbitova) a řada

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 3. díl, Libri 1998, 2.5. 2009
    Farní kostel stojící v Mimoni je prvně zmíněn v seznamu Litoměřického katalogu kněžstva ve 12. století. Je uveden jako jeden z nejstarších kostelů severních Čech v listině duchovních správ, vydané po roce 1350. Přesné údaje o Mimoni, s výjimkou let 1380 – 83 a 1420 – 21, máme díky nařízení pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic o protokolování jmenování farářů. Kolem roku 1450 byly zavěšeny první zvony do kostelní věže. V roce 1559 byl kostel

L.H. podle oficiálních stránek Mimoně, 5.1. 2013
    Sochy obce Mimoně
    V Mimoni byl v roce 1677 na náměstí zřízen morový sloup hejtmanem Matyášem Liebsteinem. Představoval Nanebevzetí Panny Marie a kolem stály sochy svatých - Jan Nepomucký, Zikmund, František a Václav. V polovině 19. století došlo při nehodě k rozbití sochy sv. Václava a sochy Zikmunda a Františka byly převezeny na hřbitov u kostela. Socha Jana Nepomuckého byla postavena do polí u silnce do Zákup. Roku 1881 byl morový sloup obnoven. V roce 1749

L.H. podle oficiálních stránek Mimoně, 20.1. 2013