Hrady.cz
Sloup stojí uprostřed zdevastovaného náměstí 1. máje. Možnost bezplatného parkování, od autobusového nádraží asi 100 m jižně, od železniční stanice asi 500 m východně.
Graficke pismenko Sloup stojí uprostřed zdevastovaného náměstí 1. máje (po demolici zámku a protějších domů má jen dvě domovní fronty). U něj možnost bezplatného parkování, od autobusového nádraží asi 100 m jižně, od železniční stanice asi 500 m východně. Přes náměstí lze dojít k polozřícenému kamennému mostu nad Ploučnicí, od něj do Vranovské aleje, vedoucí pod Ralsko (červená značka).

historie

Ve středu náměstí před zámkem zbořeným roku 1985 nechal roku 1677 postavit hejtman mimoňského panství Matthias Carl Liebstein sloup Panny Marie Vítězné. Kolem sochy statue stávaly čtyři sochy, dobové prameny se však liší v určení, koho zobrazovaly. Podle soupisu soch mimoňské farnosti z roku 1835 sloup obklopovaly sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Františka Serafinského, sv. Floriána a sv. Josefa. Už tehdy autor soupisu zmiňuje, že sochy jsou

Morový, mariánský, trojiční sloup – obecně
    Sloupy či výstižněji statue (ne vždy jde o sloup), často nesoucí na vrcholu sochu Panny Marie, bývaly vztyčovány v souvislosti s morovými epidemiemi. Stavěly se v době baroka (17. stol.) a později jako památníky/výraz vděku za odvrácení morové rány nebo jako ochranný sloup proti možné nákaze. Sloupy byly zároveň i památníky obětí moru. Ne každý mariánský sloup je zároveň morový a naopak, mnoho mariánských sloupů bylo vztyčeno jako připomínka

E. Horáková - zdroj Mariánské a morové sloupy Čech a Moravy, Jiří Slouka, nakl. Grada r. 2010, 4.9. 2012