zámek Diviaky

Platthyovský kaštieľ
Původně renesanční zámek postaven kolem roku 1630, v l. 1745–1747 přestavěna na renesančně barokní komplex. Po rekonstrukci v l. 1952–1958 převzala komplex zámku Matice Slovenská. V bývalé maštali depozitář historických knižních fondů.
Diviaky
Celkový pohled na zámek zezadu.

Diviaky

Obec Diviaky je částí lázeňského města Turčianské Teplice. Zámek leží cca 500 metrů od hlavní silnice č. 65.
Jan Holeš, 28.10. 2006

Diviaky
    Diviaky jsou poprvé zmiňovány v letech 1260 a 1264. Dějiny Diviak byly za feudalismu spojeny se starobylým rodem Diviakovců, kteří ve 12. století vlastnili pozemky v Horní Nitře a také v Turci. Rodina těchto majitelů vymřela počátkem 15. století. V té době Albert Habsburský daroval Diviaky rodu Platyovců, kteří zůstali pány Diviak až do poloviny 19. století. V druhé polovině 19. století patřily Diviaky Pongrácovcům a Baťániovcům. Zámek byl

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    není známo