Zaniklá tvrz, která byla postavena někdy ve 14. stol. Jakubem nebo některým z jeho předků. R. 1365 koupil tvrz a vesnici Pavel ze Sovince, r. 1412 je prodal Oldřichovi z Duban. R. 1420 prodej Janu Kočkovi z Říčan. Tvrz zanikla podle všeho v době husitských válek. R. 1481 byla tvrz pustá.
"Příkop" vydělující tvrz na severovýchodní straně
© Roman Řezáč 11/2004
Graficke pismenko Tvrz byla odkryta D.Šaurovou při archeologickém výzkumu zaniklé vesnice. Místo je cenné především díky tomu, že charakter sídla je na rozhranní mezi dvorcem a tvrzí a podobné objekty jsou z velké části již zaniklé. Staveniště má tvar lichoběžníka a samotný pahorek je přírodní, nebyl nasypán a po stranách pouze oddělen od svahu, o příkopu v pravém slova smyslu nemůže být řeč. Hrazení bylo zřejmě dřevěné, uvnitř stála dve stavení, patrně také dřevěná. Mezi nimi se nacházel dlážděný dvorek, stavení měla šindelovou střechu. V jihovýchodním koutu pak stála okrouhlá chlebová pec. Dnes je místo tvrze pro návštěvníka asi nejzajímavější částí zkoumané ...

historie

Jednoduchá tvrz vznikla patrně ve 14.století, vybudoval ji Jakub nebo možná některý z jeho předků asi ve 14.století. V roce 1365 koupil vesnici Pavel ze Sovince, po té tvrz s vesnicí kupuje roku 1412 Oldřich z Duban. Ten zde vydržel jen 8 let a roku 1420 tvrz i s vesnicí prodává Janu Kočkovi z Říčan. Podle vyhodnocení nálezů tvrz zanikla již v husitských válkách.
    Roman Řezáč, 26.11. 2004
    Zaniklá ves Konůvky stávala v údolí zvaném Konůvky jihovýchodně pod kopcem Kopkovem; v r. 1365 je zde doložena tvrz, kterou v r. 1418 vlastnila Kateřina, vdova po Oldřichu Hechtovi z Rosic. Zanikla za válek česko-uherských, kdy se její existence připomíná naposledy. V r. 1481 již byla pustá stejně jako ves. Při posledním archeologickém průzkumu byly objeveny suterénní zbytky budovy s pecí.
    Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 4.4. 2005