Zaniklý hrad zmiňován r. 1353 v predikátu Jindřicha z Nevojic, významné osobnosti své doby. Pro zadlužení hrad postoupen r. 1392 věřitelům z Brna, těmi prodán Jakubu Končekovi z Turovic. R. 1406 přepsán Mikuláši z Ojnic. Zanikl v 15.–16. stol.
Pohled od severovýchodu, ze silnice do Slavkova
© Roman Řezáč 11/2004
Graficke pismenko Místo leží asi 500 m od obce Nevojice, prozatím není spojitost s nimi potvrzena či vyvrácena. Dnes se nachází nad železniční tratí, která vede kolem silnice směrem na Slavkov. Místo s hrádkem dnes tvoří výraznou zalesněnou vyvýšeninu na okraji pole. Jeho východní část, lépe řečeno předpokládaný příkop, je rozoraný a zarovnaný, přesto středový pahorek má výraznou výšku. Celé místo je však z velké části porostlé hustým křovím a proto neprostupné. Na jihu se zachovala část příkopu s náznakem valu.

historie

O charakteru místa není dosud rozhodnuto, jeho středověký původ bude potřeba teprve potvrdit či vyvrátit. Stejně tak příslušnost k zázemí, že patřilo k Nevojicím proto nelze vyloučit. Samotná obec Nevojice se poprvé připomíná v predikátu Jindřicha z Nevojic v roce 1353, je však podle kostela starší. Právě Jindřich dokázal v průběhu svého života mnohonásobně rozšířit svůj majetek, přesto ke konci života všechno utratil a dluhy vyřešil prodejem