Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 157
Valdická brána, Jičín
Hrady.cz
Strážní věž (56 m) je pozůstatkem městských hradeb. Byla postavena na místě starší brány ze 14. stol. Postavena v l. 1568–1578. Nese znak Trčků z Lípy s letopočtem 1568. Po požáru r. 1589 byla zvýšena o třetí patro s bytem věžného a ochozem. Dnes se zde pořádají výstavy, divadelní představení atp.
Pohled od jihu
Graficke pismenko Na Valdštejnovo náměstí v okresním městě Jičín je několik zajímavých památek. Hned vedle zámku a kostela sv. Jakuba je Valdická brána, která je pozůstatkem městských hradeb. Tato 56 m vysoká kamenná věž odděluje Valštejnovo a Žižkovo náměstí. Věž je postavena na místě starší brány ze 14. stol. Stavba se uskutečnila nejspíše v letech 1568 - 1578 pro což svědčí letopočty v průjezdu a na vnější zdi brány, na vnitřní zdi ke kostelu je také znak Trčků z Lípy s letopočtem 1568. Na ochoz ve výši 32 m vede 156 schodů