Bývalá bruselská burza postavená v letech 1868–1873. Neorenesanční a neoklasická budova. Výrazná dominanta Bruselu. Dnes se jako burza nepoužívá a je hlavně výstavištěm. Přední stěna má osm korintských sloupů a dvě lví sochy na obou stranách schodů. Schodiště je oblíbeným místem studentů a turistů.
Bývalá bruselská burza
Nyní hlavně místo konání výstav.
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Budova, v které bývala burza, leží asi 250 m severozápadně od centra Bruselu, od Grand Place. Ze severního rohu náměstí k bývalé burze dojdeme ulicí Rue de Beurre (Máselná ulice). Také můžeme jet k burze tramvají č. 3, 4, nebo 32 a metrem č. 1 a 5.

historie

La Bourse De Bruxelles je bývalá bruselská burza. Stojí na místě bývalého kláštera z 13. století. Tato částečně neorenesanční a neoklasická budova byla postavena v období pěti let od roku 1868 do roku 1873. Navrhl ji architekt Leon - Pierre Suys. Je jednou z výrazných dominant Bruselu. Dnes se budova již jako burza cenných papírů nepoužívá. Budova se renovuje a slouží jako muzeum, jako místo pro konání výstav a taky jako pivnice.

popis

Přední stěna bývalé burzy má osm korintských sloupů a dvě lví sochy na obou stranách schodů. Předpokládá se, že tito lvi u hlavního schodiště, představují vzestup a pád trhů. Před fúzí s jinými evropskými burzami v září 2000, které vytvořily Euronet (hlavní evropskou burzu cenných papírů), byla v budově umístěna Bruselská burza cenných papírů. Dnes se již jako burza nepoužívá. Nyní je tato budova hlavně výstavištěm. Každý měsíc je zde jiná