Atomium

Brusel
Atomium postaveno u příležitosti mezinárodní výstavy Expo 58. Stavba dosahuje výšky 102 m a váží 2400 tun. Je tvořena devíti velkými koulemi o průměru 18 m uspořádanými do tvaru krychle o hraně 29 m. Koule jsou spojeny dvaadvaceti chodbami o průměru 3 m. V letech 2003 – 2006 plně rekonstruováno.
Atomium v Bruselu
© Pavel Vítek 07/2017
Graficke pismenko Atomium najdeme v Bruselu, hlavním městě Belgického království. Leží asi 7 km severně od centra Bruselu (Grande Place – Hlavní náměstí). K přesunu mezi centrem města a čtvrtí Heysel, kde se Atomium nachází, lze využít tramvajovou a autobusovou městskou dopravu. Lze využít i přesun vlakem z nádraží Brusel – Central (leží téměř v centru) na zastávku Heysel – Heizel.

historie

Atomium stojící v Bruselu navrhl inženýr André Waterkyen u příležitosti mezinárodní výstavy Expo 58. Atomium se mělo původně po skončení výstavy zbourat, ale Brusel se rozhodl pro jeho zachování a stavbu zakoupil. Atomium znázorňuje hodně nadživotní model krystalové mřížky železa, zvětšený celkem 165 miliardkrát. Stavitel jej navrhl jako symbol rozvoje vědy po 2. světové válce. Futuristické Atomium bylo postaveno za pouhé tři roky.

popis

Tato ocelová stavba dosahuje výšky 102 metrů a váží 2400 tun. Stabilitu objektu zajišťují tři masivní sloupy, kterými je stavba ukotvena k zemi. Stavba je tvořena devíti velkými koulemi o průměru 18 m uspořádanými do tvaru krychle o hraně 29 metrů. Koule jsou spojeny dvaadvaceti chodbami o průměru 3 m. Diagonální chodby jsou 23 m dlouhé a mají průměr 3,30 m. V letech 2003 – 2006 bylo Atomium plně rekonstruováno. Celkové náklady rekonstrukce byly