Hrad je prokazatelně doložen v r. 1113. Ve 14. a 16. stol. přestavěn. V r. 1663 byl obsazen Turky a během povstání Františka Rákócziho II. r. 1706 vypálen. V 18. stol. jej Erdődyové přestavěli na zámek. Součástí areálu je vzácné empírové divadlo, park a terasy. Od r. 2019 je otevřen pro veřejnost.
zámek (kaštieľ) Hlohovec z vyhlídky
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Okresní město Hlohovec (německy Freistadt an der Waag, maďarsky Galgóc) leží na jihozápadním Slovensku v Trnavském kraji. Ve městě žije 22 tisíc obyvatel. Hlavní dominantou Hlohovce je barokně-klasicistní zámek (slovensky oficiálně kaštieľ, nesprávně zámok) s přilehlým parkem a francouzskými terasami. Součástí areálu je také vzácné empírové divadlo a další budovy. Zámek je od 1. června 2019 otevřen pro veřejnost. Zajímavostí je virtuální část prohlídky. K dalším památkám Hlohovce patří farní kostel sv. Michala, klášter františkánů s kostelem Všech svatých a kaple sv. Anny.

historie

Existence hradu a města Hlohovec (maďarsky Galgóc) je prvně prokazatelně doložena v zoborské listině z roku 1113. Místo velkomoravského hradu (lépe řečeno hradiště) zmíněného v Anonymově kronice Gesta hungarorum (v překladu Činy Uhrů), které však podle fuldských análů údajně založili v letech 870 - 880 Bavoři, totiž není dosud bezpečně zjištěno. Podle rozesetých úlomků raně středověké keramiky z okolí zámku se v těchto místech slovanské sídliště

Luděk Vláčil - zdroj: zdroj: M. Plaček, M. Bóna, Encyklopedie Slovenských Hradů, Libri, Praha, 2007 a další, 12.8. 2019
    hrad přestavěný na zámek
    Slovensko