zámek Międzylesie

Mittelwalde, Mezilesí
Hrad založil rytířský rod von Glaubitz pravděpodobně již v pol. 14. stol. Ve 30. l. 15. stol. zničen husity. V l. 1580-1590 nechal Michael von Tschirnhaus torzo hradu přestavět na renesanční zámek. V 17. stol za hrabat z Althannu barokně rozšířen. V r. 1945 opuštěn a následně vypleněn.
Pohled z náměstí
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Zámecký komplex se nachází ve městě Mezilesí (též Středolesí, polsky: Międzylesie, německy: Mittelwalde) v jihozápadním Polsku, v Dolnoslezském vojvodství na řece Kladská Nisa u česko-polské hranice. Zámek byl nedávno částečně zpřístupněn veřejnosti. V letních měsících je denně od 12:00 do 20:00 otevřeno nádvoří a zámecká restaurace. V zimních měsících je provoz omezen pouze od pátku do neděle. Mimo restauraci se zde také konají prohlídky zámeckého interiéru, které začínají ve 12:00 14:00 a 16:00. Za prohlídku se platí poplatek 15 zl. Zámek je možné navštívit také při nočních prohlídkách, na které je však nutné lístky zakoupit předem a minimální počet jsou 4 osoby. Za tuto prohlídku se platí poplatek 30 zl. V zámku funguje také hotel, ve kterém se můžete za 35 zl. na noc ubytovat.
Luděk Vláčil- zdroj:informační cedule, http://zamekmiedzylesie.pl a další, 14.7. 2016

historie

V roce 1316 koupil městečko od řádu cisterciáků rytířský rod von Glaubitz, který pravděpodobně již v polovině 14. století v centru města založil kamenný gotický hrad. Ve 30. letech 15. století byl hrad vypálen husity a téměř zničen. Jednou z mála zachovalých částí hradu, která zůstala stát, byla věž, jež se od té doby nazývá Černá. Poté se vlastníci majetku často střídali. Za zmínku stojí Jan Žampach z Potštejna, na něhož majetek přešel v roce

Luděk Vláčil- zdroj: http://zamekmiedzylesie.pl, informační cedule a další, 14.7. 2016

popis

Rozsáhlý zámek je tvořen dvěma částmi, přičemž severní a východní dvoukřídlá část pocházejí z období baroka a jižní je renesanční. Nejstarší částí je středověká kamenná věž, které se přezdívá "Černá" a pochází z původního hradu. Zámek je spojen pasáží s kostelem Božího Těla a s náměstím jej spojuje most přes hradní příkop.
    hrad přestavěný na zámek
    Polsko