Římská pevnost na Hadriánově valu na severu Anglie. Postavena ve 2. stol. Sloužila k obraně říše až do jejího zániku v 5. stol. Vykopávky v rozmezí let 1840-1890 pod vedením Jana Claytona. Od roku 1987 památka UNESCO.
Chesters
Pohled na severní bránu pevnosti od SZ. Patrné jsou obě branské věže a dvojitý průjezd mezi nimi.
Římská pevnost Chesters je jednou z několika pevností, které bránily Hadriánovu zeď. Nachází se v hrabství Northumbria na severu Anglie, přibližně 27 římských mil od východního pobřeží.
Poblíž pevnosti stojí malé muzeum s pokladnou. Parkoviště se nachází na silnici B6318 200m na sever od pevnosti. Podél Hadriánovy zdi jezdí od jara do podzimu autobus Hadrian’s Wall Country Bus AD122, který spojuje turisticky významná místa na zdi. Zastávka tohoto autobusu je i na parkovišti Chesters. Podél zdi je také možno jít pěšky po značeném chodníku Hadrian’s Wall Path.
Pavel Semple, 15.12. 2013

Historie Hadriánova valu
    Hadriánův val byl postaven na příkaz císaře Hadriána, který navštívil provincii Britannia roku 122. Jeho účelem bylo chránit říši před Pikty na severu. Délka valu byla 80 římských mil (73 mil současných) a vedl od východního pobřeží ostrova k pobřeží západnímu. Původně byl val ve svém západním úseku stavěn ze dřeva a hlíny, to se však brzy změnilo a celý byl postupně vystavěn z kamene. V rozestupu jedné římské míle stály při valu tzv. Mílové

Pavel Semple, zdroj: (David Breeze, 'Hadrian's Wall', English Heritage, 2009), 15.12. 2013

popis

Chesters (Cilurnum) byla elitní jezdecká pevnost římského vojska. Byla postavena přímo na Hadriánově valu poblíž pravého (západního) břehu řeky North Tyne, kde val tuto řeku překračoval po mostě. Chesters, v římské době Cilurnum, byla vestavěna do valu krátce po jeho dokončení. Jméno Chesters pochází z latinského "castrum". Sasové používali toto označení pro všechny římské pevnosti. Chesters si jako jediná toto všeobecné označení

Pavel Semple, zdroj: (Nick Hodgson, 'Chesters Roman Fort', English Heritage, Colourhouse, 2011)., 15.12. 2013
    pevnost, bunkr
    Spojené království